Hoeveel btw moeten particulieren en bedrijven betalen op zonnepanelen?
Btw voor particulieren
Particulieren zullen steeds de btw moeten betalen bij de zonnepanelen. In sommige gevallen zal je als particulier toch vrijgesteld worden van het betalen van belastingen. Dit is zo als je het groenestroomcertificaat aan je netbeheerder indient.
Het groenestroomcertificaat is een certificaat dat aangeeft dat de energie die je opwekt enkel gebruikt zal worden binnen je eigen gezin. Je krijgt dus steun omdat je zelf je steentje bijdraagt aan het milieu.
Als je niet enkel voor je eigen gezin energie produceert, maar ook buiten je woning de energie gebruikt, dan zal je wel btw moeten betalen. In dat geval gelden de regels zoals hieronder verklaard in ‘btw voor bedrijven’.
Btw voor bedrijven
Als de productie van de zonnepanelen groter is dan wat je zelf nodig hebt, dan zal je btw moeten betalen. De energie die je produceert zal in dat geval immers gebruikt worden buiten je huis.
In sommige gevallen zullen bedrijven toch vrijgesteld worden van het betalen van belastingen. Dat is onder andere zo als je minder dan 5580 euro omzet maakt per jaar.
Als je bedrijf onder het forfaitair stelsel valt zal je ook btw moeten betalen. Je kan dan geen kosten aftrekken.
Wat moet ik doen als ik btw-plichtig ben?
Als je btw-plichtig bent moet je een factuur opstellen die je richt aan de netbeheerder. Op de factuur worden de volgende zaken vermeld:
– Je btw-nummer
– Het pv-nummer van de installatie
– De groenestroomcertificaten
– De maand waarop de groenestroomcertificaten voor gelden
– De prijs van het groenestroomcertificaat
– De maatstaf van heffing
– Het bedrag, inclusief en exclusief btw
Dit moet je dan aangeven bij de certificatendatabank.